Expoziția NextGeneration

9-19 octombrie, orele 12:00 - 20:00 // Sala Librărie, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

Vernisaj NextGeneration

Elite Art Club organizează vernisajul expoziției de artă generativă din cadrul proiectului NextGeneration
Asociația Elite Art Club organizează luni, 9 octombrie, începând cu ora 18:00, în Sala Librărie, de la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, vernisajul expoziției de artă generativă ce reunește lucrările realizate de participanții din cadrul proiectului NextGeneration. Expoziția va fi deschisă publicului larg, cu intrare gratuită, în perioada 9-19 octombrie, în conformitate cu programul de vizitare al ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, de marți până duminică, între orele 12:00 – 20:00. Pe tot parcursul lunii septembrie, un număr de 15 artiști au participat, în fiecare weekend, la atelierele NextGeneration, unde Shaul Tzemach, artist originar din Israel, i-a învățat tehnicile principale de lucru în programul VVVV, cel mai adesea folosit pentru acest tip de artă. La finalul atelierelor, fiecare cursant a realizat o lucrare de artă generativă, folosind tehnici mixte precum: printuri cu inserții digitale, instalații audio-video, proiecții și video-mapping. De asemenea, artiștii Shaul Tzemach și Alex Manea au definitivat o lucrare comună în spectrul artei generative, care va fi, de asemenea, expusă la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

„Noul limbaj pe care l-am propus este destul de greu de învățat și de înțeles. În primul rând, modul în care datele circulă în cadrul programului necesită timp și practică pentru a putea fi stăpânite. Pe tot parcursul atelierelor am încercat să trec peste dificultățile imediate, așa cum sunt erorile de sistem sau volumul prea mare de informații, și să găsesc modalități de a le depăși, pentru a-i ajuta pe participanți, Bineînțeles, sunt multe ore petrecute explicând conceptele de bază, însă, în cele din urmă, totul se reduce la experimentare, iar studenții au fost dornici să cunoască procesul și să învețe cât mai mult. Sunt foarte bucuros să văd rezultatele și sunt foarte mândru de toți cursanții”, a declarat Shaul Tzemach.

„În contextul în care în România, arta generativă nu este un subiect atât de cunoscut publicului larg, am constatat că toți participanții își doreau să învețe cât mai multe lucruri noi, să ajungă să realizeze lucrări diverse și interesante. Sperăm că acesta este doar începutul, iar cursanții să își dezvolte din ce în ce mai mult abilitățile dobândite în cadrul proiectului NextGeneration”, a declarat Ana Neagoe, Project Manager NextGeneration.


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Cui se adresează?

Programul se adresează tuturor artiștilor vizuali, indiferent de secție sau instituție de învățământ artistic activă pe plan național.

Unde?

Atelierele, cu o durată de 8 h/zi, au loc în București, în primele weekend-uri ale lunii septembrie la Elite Art Gallery (Piața Națiunilor Unite, Nr. 3-5).

Când?

  • 9-10 septembrie/ 8h de curs pe zi

  • 16-17 septembrie/ 8h de curs pe zi

  • 23 septembrie/ 8 h de curs

  • 24 septembrie – întâlnire Q&A la Elite Art Gallery

  • 29 septembrie – întâlnire Q&A pe Zoom

  • 5 octombrie - întâlnire Q&A pe Zoom

  • 9 octombrie – întâlnire Q&A și amenajare expoziție la ARCUB

 

Conținut:


Scopul atelierelor este de a exersa tehnici de generare a valorilor, a formelor și a funcțiilor cu scopul creării de imagini vizuale. Astfel, programul atelierelor își propune să aprofundeze înțelegerea elementelor componente, transmiterea datelor, a interfeței și a diferitelor modalități de prelucrare a imaginii. Rezultatul poate lua forma animației în timp real, a instalației interactive, a unei diagrame de proiecție sau poate fi prelucrat în format tipărit și decupat pe hârtie.
 
 

Teme de lucru:

  • Context privind arta generativă și noile media
  • Instrumente de bază pentru a crea forme 2D și a interacționa cu ele
  • Animații și materiale 3D, lumină și camere video cu motor de joc Stride
  • Conectarea la dispozitive precum camera, camera de adâncime, controlerul midi pentru a genera intrări
  • Analiza audio pentru a remodela grafica prin sunet
  • Manipulare zgomot, feedback, filtre și textură
  • Tranziția către lumea reală cu printuri 2D/3D, secvențiere în timp real și mapare de proiecție
 

Condiții și informații utile:



Participanții trebuie să dețină cunoștințe de limba engleză, un laptop cu o capacitate medie și abilități minime de programare, întrucât se va lucra prin intermediul platformei VVVV.

Celelalte materiale de lucru vor fi puse la dispoziție de asociație.

VVVV Gamma se poate accesa folosind: https://visualprogramming.net/
Website https://vvvv.org/

Platforma este gratuită pentru uz personal, educațional și necomercial.
Rulează numai cu Windows, deci participanții trebuie să aibă Windows instalat pe PC sau MAC.


Elite Art Club găzduiește 18 artiști români în cadrul atelierelor de artă generativă susținute de artistul israelian Shaul Tzemach
Înscrierile în cadrul proiectului NextGeneration, implementat de Asociația Elite Art Club și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), s-au încheiat. Astfel, 18 artiști vor începe, weekend-ul acesta, sesiunile de workshop-uri, alături de artistul israelian Shaul Tzemach.
Programul NextGeneration cuprinde cinci ateliere gratuite, structurate pe următoarele module: introducere în arta generativă, cu accent pe fundamentul teoretic asupra dezvoltării acestui domeniu, lucrul cu diferite materiale tehnice, fluxul de lucru cu ajutorul unui plotter, sistemul FUSE, și gestionarea de operațiuni extinse, precum cartografierea de proiecție. Atelierele se vor realiza la sediul Elite Art Gallery, în perioada 9 – 24 septembrie, iar ulterior vor fi realizate patru sesiuni de Q&A, online, dar și fizic, cu scopul de a finaliza lucrările și de a le pregăti pentru expoziția găzduită de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, în perioada 9 – 19 octombrie. De asemenea, artistul israelian Shaul Tzemach alături de artistul român Alex Manea vor definitiva lucrarea comună în spectrul artei generative, care va fi expusă, de asemenea, la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

„Tinerii care își doresc să aprofundeze instrumente noi, care să le extindă expresia creativă, au posibilitatea de a găsi în cadrul acestor workshop-uri o primă înțelegere a ceea ce oferă arta generativă. Scopul atelierelor este de a învăța, în primul rând. Vom exersa tehnici de generare a valorilor, a formelor și a funcțiilor cu scopul creării de imagini vizuale, iar rezultatul poate lua forma animației în timp real, a instalației interactive, a unei diagrame de proiecție sau poate fi prelucrat în format tipărit și decupat pe hârtie”, a declarat Shaul Tzemach.

„Arta generativă este un subiect încă ascuns pentru țara noastră, destul de puțini artiști români având în portofoliu astfel de lucrări. Scopul nostru, la Asociația Elite Art Club UNESCO a fost întotdeauna să oferim tinerilor talentați resursele necesare pentru a se dezvolta, educația fiind cea mai importantă valoare pe baza căreia ne ghidăm activitatea. Astfel, alături de Shaul Tzemach, ne dorim să dezvăluim tinerilor artiști această formă de exprimare artistică, astfel încât aceștia să își extindă abilitățile. Suntem siguri că, odată cu expansiunea instalațiilor interactive și a fenomenului de video-mapping, arta generativă va fi din ce în ce mai accesată și explorată, iar noi ne dorim ca proiectul NextGeneration să fie un stimul creativ pentru tinerii participanți”, a declarat Ana Neagoe, Project Manager NextGeneration.


Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

A2-Next Generation - resize
Next Generation-call3

Elite Art Club a lansat NextGeneration, un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) care vine în sprijinul artiștilor români interesați să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul artelor generative
NextGeneration este un proiect ce se axează pe cercetarea, creația artistică și educația în arta generativă în România. Acesta se desfășoară prin intermediul unor evenimente precum ateliere specializate și creații colaborative, menite să încurajeze dezvoltarea artistică și dialogul deschis între public, artiști profesioniști și tineri.
Echipa proiectului este formată din artiști cu experiențe variate: Alex Manea din România și Shaul Tzemach din Israel. Prin intermediul proiectului, 15 tineri beneficiază de 5 ateliere gratuite și 4 sesiuni de Q&A susținute de artistul israelian Shaul Tzemach, menite să familiarizeze artiștii români cu procesul artei generative. La finalul sesiunilor de curs, în perioada 9-19 octombrie 2023, ARCUB va găzdui expoziția tinerilor implicați în proiect și lucrarea creată de cei doi protagoniști.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.