Centenar Împreună. Drumul Dorului


În perioada 20-21 iulie Asociația Elite Art Club Unesco, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, desfășoară la Graz, Austria seria de evenimente „Centenar împreună. Drumul dorului”. Proiectul este dedicat comunității românilor din Graz și este compus dintr-o serie de 4 evenimente :
- un atelier de pictură pentru copii,
- un atelier de pictură pentru adulți,
- un concert de muzică clasică susținut de talentata și mult premiata pianiastă Maria Diana Pe-trache, alături de violonistul Aron Cavassi
- o expoziție de artă contemporană românească ce reunește lucrări semnate de artiști consa-crați precum Florina Breazu, Marcel Lupșe, Horea Paștina, Constantin Răducan sau Mihai Sârbulescu.

Prin intermediul celor două zile de evenimente ne propunem să facilităm interacțiunea dintre ro-mânii stabiliți în Graz și unele dintre cele mai promițătoare nume de artiști români contemporani. Comunitatea din Graz va fi imersată într-o experiență de reîntoarcere și apropiere de patrimoniul cultural românesc și de valorile sale.
Proiectul este construit pe un subiect de factură emoțională, pe sentimentul care reflectă România în diaspora, pe dorul de casă care se fructifică prin acțiuni fragmentare dar sincere, menite să transmită sentimentul unitar al unei comunități. Pentru că o comunitatea reprezintă o echipă, toate activitățile se vor baza pe interactivitate și colaborare, create să consolideze relația participanților, creionând astfel un singur scop, o singură temă, un singur gând - dorul de casă.

Un proiect realizat de Elite Art Club UNESCO și co-finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Partener: Centrul Cultural Austro Român Graz

Centrul Cultural Austro Român Graz numără 3000 de membri. Toți sunt români care își doresc să fie ținuți la curent cu evenimentele organizate de Centru și care își doresc să simtă că aparțin unui grup care împărtășește aceleași valori și credințe ca și ei.

Pentru a descoperi etapele de evoluție ale proiectului accesează:
www.facebook.com/EliteArtGallery/
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.În ziua de 13 noiembrie a. c., Alumnus Club UNESCO a organizat la Muzeul de Istorie şi Cultură a Evreilor din România un eveniment dedicat prezentării rezultatelor celui mai recent proiect al său - “Descoperă patrimoniul multicultural al oraşului tău!”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Manifestarea a fost organizată cu şi pentru tineri, cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, alături de ceilaţi parteneri ai proiectului: Comisia Naţională a României pentru UNESCO; Centrul pentru Tineret al Primăriei Municipiului Bucureşti; Uniunea Elenă din România; Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România; Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT.; Casa de Cultură Friedrich Schiller; Fundaţia Calea Victoriei; Asociaţia Youth Voice; Editura Karta - Graphic; Federaţia Europeană a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO. S-au mai alăturat acestei iniţiative Uniunea Armenilor din România, Partida Romilor Pro Europa şi Uniunea Ucrainenilor din România.

Întregul proiect, dedicat Centenarului Unirii, are ca scop educarea tinerilor prin metode alternative, non-formale, în spiritul cunoaşterii şi punerii în valoare a moştenirii culturale a zonelor multietnice ale României. Activităţile desfăşurate pe parcurs, la care au participat 26 de tineri - studenţi, masteranzi sau doctoranzi la diferite facultăţi din Bucureşti, români şi minoritari – au inclus seminarii cu privire la istoria şi particularităţile patrimoniului multicultural, ateliere de utilizare practică a cunoştinţelor acumulate, vizite la sedii şi obiective istorice ale câtorva minorităţi naţionale din Capitală. Rezultatele constau în realizarea de către tineri, cu sprijinul lectorilor şi al echipei proiectului, a unor instrumente de informare şi promovare de mare actualitate: ghidul tipărit Bucureşti – oraş multicultural, de mici dimensiuni, bilingv (română – engleză), precum şi aplicaţiile pe aceeaşi temă pentru internet şi telefonul mobil.

Aceste rezultate oferă un exemplu de bună practică în privinţa cunoaşterii patrimoniului cultural al României, conturând o imagine interesantă şi inedită a Capitalei, care a fost dintotdeauna şi rămâne un oraş cosmopolit, un mix de culturi, un spaţiu pe care şi-au pus amprenta influenţe din toate punctele cardinale. Dar este doar un început, în această primă etapă fiind documentate şi reflectate în cuprins numai o parte dintre minorităţile naţionale, cele cu sediul naţional în Bucureşti şi cu care Alumnus a colaborat mai intens în ultimii ani. Este o iniţiativă deschisă, ce poate fi continuată în anul 2019

Mesajul acestor produse culturale inedite şi al întregului proiect este acela că patrimoniul este cea mai frumoasă carte de istorie, ce duce mai departe un set important de valori comune, apropiindu-ne, ajutându-ne să găsim cărările unui viitor comun, mai bun. Este totodată un mesaj promovat şi de campania Anul european al patrimoniului cultural– 2018. Aşadar, haideţi cu noi prin Bucureşti, prin cartiere şi pe străzi de-o vârstă cu oraşul, prin metropola noastră vie şi cosmopolită!

str. Soveja cod 012301,Nr.27, Apart.1, sector 1, București; tel +40722929902; Cod Fiscal: 13399931,
Nr.Inreg.100/Pj.2000; BCR suc. Pipera - B-dul Dimitrie Pompei nr.6 C, Sector 2, București, Romania
IBAN: RO70RNCB0070002464160001 RON; RO43RNCB0070002464160002 EUR
Mail: danielapopescu26@hotmail.com; clubalumnus@gmail.com; www.youthandmuseums.org/alumnus/