[vc_row][vc_column][vc_tta_tour active_section=”1″][vc_tta_section title=”Despre” tab_id=”despre”][vc_single_image image=”512″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]C ontinuăm umanizarea unei zone relevante din centrul Bucureștiului – Piața Națiunile Unite – prin implicarea rezidenților și a celor care lucrează în zonă într-o serie de procese creative de dezvăluire sau regăsire a identității zonei și comunității. Chestionăm relația pe care o dezvoltăm cu orașul în care locuim, căutăm povești și istorii despre cartier pe care le transpunem în cât mai multe medii artistice.
Între timp, colectăm povești ale cartierului și locuitorilor săi, apoi 2 artiști vizuali (Sorina Vazelina și Dan Michiu Dinescu), pornind de la istoriile colectate, vor dezvolta schițele pentru o serie de picturi murale care vor revitaliza artistic Piața Națiunilor Unite.
Proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Evenimente” tab_id=”Evenimente”][vc_single_image image=”624″ img_size=”full”][vc_column_text]
București, 6 iulie 2018
Perimetru Subiectiv –
Expoziție în spațiul public
Vineri, 6 iulie, începând cu ora 18:30, în Piața Națiunilor Unite va avea loc evenimentul de încheiere al proiectului Perimetru Subiectiv, o expoziție în spațiul public, în cadrul căreia vom prezenta principalele rezultate ale proiectului.
Perimetru Subiectiv a început acum 4 luni dintr-o nevoie de a răspunde la câteva întrebări firești legate de spațiul public urban. Cum se transformă în timp un spațiu pe care îl traversăm zilnic? În ce feluri ne interesează, în ce feluri ne atașăm de el, la ce nevoi ne așteptăm să răspundă? Ce luăm de-a gata și pe ce ne lăsăm amprenta? Cum îl facem mai mult al nostru?
Parcursul urmat a fost unul bazat pe colectarea de povești și impresii personale, ale persoanelor care locuiesc sau tranzitează Piața Națiunilor Unite zi de zi. Împreună cu ei ne-am lansat într-o serie de procese creative de dezvăluire sau regăsire a identității zonei și comunității.
Am încercat să observăm mai atent, să fim mai prezenți, să întoarcem firescul cotidian pe toate părțile, să înțelegem cum putem contribui la formarea unei comunități, să trecem relația pe care o avem cu spațiul urban prin cât mai multe filtre artistice.
Vă așteptăm cu:
Povești strânse de Andrada Lăutaru și Alexandra Voivozeanu
Incursiuni fotografice în trecut
Loc liber pentru intervențiile voastre vizuale și scrise
Pentru detalii despre proiect, puteți accesa:
www.eliteart.org/perimetru-subiectiv www.facebook.com/proiect.utopia.urbanaPerimetru Subiectiv este un proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”485″ img_size=”full”][vc_column_text]Pe 9 și 10 iunie te ajutăm să transformi în bandă desenată poveștile tale despre oraș.
De la schimbări care v-au dat peste cap ritualurile zilnice, la personaje memorabile, interacțiuni amuzante sau absurde, obsesia dezvoltată față de o bancă, dialoguri imaginare cu o statuie, sau orice alt episod care crezi că merită reprezentat vizual. Așteptăm și supereroii care vor salva Bucureștiul de invazia extraterestră.
Ziua 1 (4 h):
* scurt istoric – vom afla când a apărut prima banda desenata și unde, care a fost primul supererou etc.;
* clasificare: graphic novels, benzi desenate episodice, TP-uri, web comics, comic strips, superhero comics, fantasy, benzi inspirate din realitate etc;
* studiu exemple de benzi desenate;
* noțiuni de bază despre formă, compoziție, format, fonturi, elemente specifice;
* forme și ce semnificatii
* selectăm poveștile pe care dorim să le ilustrăm și facem un scurt exercițiu de traducere vizuală: esențializăm povestea în 4-5 cadre și fixăm mesajul principal.
Ziua 2 (4 h):
* discuții despre modul în care alegerea subiectului se va potrivi cu stilul de desen (naiv, serios, dramatic, jucăuș etc);
* dezvoltăm povestea și mesajele, construim personajele, dialogurile și atmosfera;
* terminăm de desenat, conturăm desenele cu tuș, marker sau liner și colorăm.
Noi vă punem la dispoziție toate materialele necesare. Voi veniți doar cu multă inspirație.
Participarea la atelier este gratuită. Pentru că locurile sunt limitate, vă rugăm să vă confirmați prezența printr-un mail la adresa andrada.rosu@eliteart.org
Dan Michiu – Ilustrator independent, traieste si lucreaza in Bucuresti. Preocupat in mod continuu de experiment si productie, de efemeritatea culturii pop, si de ocupantii OZN-urilor a publicat in publicatiile ZI-NE, DOR, The C Word, HydraHead, A3-some, Alt Com, Great Snake, Split, Jah Less. Este parte a atelierului de serigrafie Triceps si uneori auto-publica cu ajutorul laboratorului de risografie Choriso Press.
michiuway.tumblr.com
Atelierul face parte din Perimetru Subiectiv, proiect de umanizare a unei zone relevante din centrul Bucureștiului – Piața Națiunilor Unite. Facem asta prin implicarea rezidenților și a celor care lucrează în zonă într-o serie de procese creative de dezvăluire sau regăsire a identității zonei și comunității. Chestionăm relația pe care o dezvoltăm cu orașul în care locuim, căutăm povești și istorii despre cartier pe care le transpunem în cât mai multe medii artistice.
Proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finantării.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”489″ img_size=”full”][vc_column_text]Atelier de grădinărit cu Ioana Maria Marin
Revitalizăm spațiile verzi din zona Pieței Națiunilor Unite. Te invităm să ni te alături în zilele de 5 și 12 mai la două ateliere în cadrul cărora vom învăța să plantăm, să înmulțim, să întreținem și să avem grijă de plante astfel încât acestea să dureze și să crească cât mai bine.
Combinăm teoria cu practica, utilul cu plăcutul, ne murdărim și sădim vieți noi.
Atelierul este gratuit şi se adresează tuturor locuitorilor din zona Pieței Națiunilor Unite, dar și amatorilor de grădini și fapte bune.
Noi vă punem la dispoziție toate materialele necesare. Voi veniți doar cu multă energie.
Participarea la atelier este gratuită. Pentru că locurile sunt limitate, vă rugăm să vă confirmați prezența printr-un mail la adresa andrada.rosu@eliteart.org
Atelierul face parte din Perimetru Subiectiv, proiect de umanizare a unei zone relevante din centrul Bucureștiului – Piața Națiunile Unite. Facem asta prin implicarea rezidenților și a celor care lucrează în zonă într-o serie de procese creative de dezvăluire sau regăsire a identității zonei și comunității. Chestionăm relația pe care o dezvoltăm cu orașul în care locuim, căutăm povești și istorii despre cartier pe care le transpunem în cât mai multe medii artistice.
Proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finantării.
[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” border_width=”2″ el_width=”70″ accent_color=”#f49b00″][vc_single_image image=”492″ img_size=”full”][vc_column_text]Explorare senzorial-performativă // atelier de teatru imersiv
cu Alina Medoia
Unde ieșeai afară la joacă când erai copil? Cum te raportai la spațiul din jur și la obiectele care îl locuiau? Dar la ceilalți copii? Ce ai recupera din cum priveai atunci?
Zilnic suntem atât de prinși în gândurile noastre, atât de concentrați pe destinație, încât uităm să observăm că străzile, intersecțiile, magazinele și oamenii ne fac să ne mișcăm și să ne comportăm într-un anumit fel.
Ce s-ar schimba dacă am dezvolta o legătură mai intimă cu orașul, dacă am observa în ce fel ne afectează, dar și în ce fel îl afectăm? Ne-am simți mai liberi sau mai responsabili? Cum am acționa față de comunitățile și rezidenții săi?
Ne propunem să ieșim din rolul și rutinele pe care le purtăm în cârcă zi de zi și să punem sub semnul întrebării ce luăm de obicei ca atare.
Nu vă lăsați păcăliți de vizual. Nu vor exista nici scaune, nici scenă. Punem spectatorii și scena laolaltă-spațiul public. Uneori chiar vom renunța la vizual, experimentând cu celelalte simțuri, schimbând perspectiva. Activăm un altfel de ochi asupra realității din jur – unul care chestionează și se chestionează, de explorator.
Acest atelier își propune să faciliteze o altfel de întâlnire cu spațiul public, să ofere un cadru pentru experimentare și joc , să invite la o schimbare de perspectivă asupra zonei și a propriului impact în comunitate.
Întâlnirea va dura 3 ore, timp în care vom explora zona Piață Națiunile Unite.
Participarea la atelier este gratuită. Pentru că locurile sunt limitate, vă rugăm să vă confirmați prezența printr-un mail la adresa andrada.rosu@eliteart.org
Alina Medoia-actriță absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția Actorie-Păpuși-Marionete, în 2013. A fost actor-colaborator, iar apoi angajat, al Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești. În paralel, până în 2018, a lucrat atât că trainer de actorie și scriere dramatică, cât și ca administrator al proiectului „Scrie despre Tine”, dezvoltând pedagogic metoda de lucru. A ținut ateliere de actorie, atât cu adulți, cât și cu copii, precum și ateliere de mișcare, urmărind descoperirea și explorarea propriului corp. A participat la workshopuri de dans contemporan și jazz dance în București, Cluj și Sfântu Gheorghe, și de teatru imersiv/senzorial în Londra și Linz. A inițiat proiectul „Oameni Invizibili” în București, cu traineri de teatru imersiv invitați din Italia (Riccardo Brunetti și Emanuele Nargi)-pornind de la explorarea poveștilor din zona Calea Griviței, a istoriei locului și a poveștilor oamenilor care locuiesc în zonă, a rezultat spectacolul pe stradă „În Grivița”. În 2016 a lucrat cu Iwan Brioc în cadrul atelierului „The Art of Looking at Ourselves”, participând la construcția spectacolului Companiei de Teatru Labirint -„Icarus” , spectacol senzorial-imersiv, care se joacă până în prezent.
Proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finantării.
Atelierul face parte din Perimetru Subiectiv, proiect de umanizare a unei zone relevante din centrul Bucureștiului – Piața Națiunile Unite. Facem asta prin implicarea rezidenților și a celor care lucrează în zonă într-o serie de procese creative de dezvăluire sau regăsire a identității zonei și comunității. Chestionăm relația pe care o dezvoltăm cu orașul în care locuim, căutăm povești și istorii despre cartier pe care le transpunem în cât mai multe medii artistice.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Povești” tab_id=”povesti”][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”100″ element_width=”6″ gap=”10″ item=”basicGrid_FadeInWithSideContent” grid_id=”vc_gid:1531509336766-02ae3a10-316a-1″ taxonomies=”10″][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Colectă ” tab_id=”colecta”][vc_single_image image=”461″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]Știți vorba „Nimeni nu își alege familia și vecinii”? Noi credem că pot exista și comunități fericite și ne-am propus să depășim fatalismul sugerat de această înțeleaptă voce colectivă.
Dacă fără să vrei te-ai lăsat influențat de zicala de mai sus și nu mai știi cum să inițiezi o comunicare naturală și directă cu persoana de care te desparte jumătate de metru și o bucată de beton, dar totuși vrei să dezvolți sentimentul de comunitate din blocul tău, poți opta pentru un gest simplu și neintruziv.
Scoate pe palier un obiect care spune ceva despre tine. Sau o fotografie cu locul tău preferat din cartier. Sau o poezie. O rețetă delicioasă. Un mesaj activist. Un colaj făcut de copilul tău. Un poster cu formația ta preferată. Etc. etc.
Dacă proiectul ne reușește, poate nu o să mai fie o corvoadă să o iei pe scări când liftul nu merge.
Puteți să ne trimiteți fotografiile și textele la adresa andrada.rosu@eliteart.org până pe data de 1 iunie dacă vă doriți să le printăm și să le instalăm noi.
Dacă nu locuiești în zonă, dar ai obiecte sau fotografii care te leagă de acest spațiu, le poți aduce la Elite Art Gallery și le găsim sigur un loc în expoziție.
Vom anunța în curând și data vernisajului.
De asemenea, dacă întâlnești exemple de bună practică în scările de bloc prin care ajungi, sau dacă nu locuiești în zonă dar te inspirăm să pui ideea în practică pe scara ta, simte-te liber să postezi aici.
Evenimentul face parte din Perimetru Subiectiv, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Artă urbană” tab_id=”arta-urbana”][vc_single_image image=”497″ img_size=”full”][vc_column_text]Poveștile trimise de voi, sau colectate de la participanți în cadrul atelierelor Perimetru Subiectiv, au toate șansele să devină muralele care vor transforma Piața Națiunilor Unite într-o lucrare colectivă de artă stradală.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Galerie foto” tab_id=”Galerie-foto”][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”10″ gap=”10″ item=”basicGrid_TextFirst” grid_id=”vc_gid:1531509336771-19e0416a-015c-4″ taxonomies=”12″][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Echipa” tab_id=”Echipa”][vc_column_text]Povești:
Andrada Lăutaru – Andrada Lăutaru e jurnalistă. A absolvit facultatea de jurnalism în Cluj. Acolo s-a îndrăgostit de meseria asta şi a învăţat să contureze portretele oamenilor în cuvinte. Acum face reportaje pe teme sociale.
Alexandra Voivozeanu – este sociolog și lucrează pe tema migrației pentru muncă în străinătate. A lucrat ca dramaturg în mai multe proiecte de teatru documentar.
Ilustrații:
Sorina Vazelina – Unguent oftalmologic, elimină grijile chiorâtului, desfundă ochii și clătește cu balsam mintea. Efectele sale sunt vizibile de la prima aplicare. Pentru o acțiune în profunzime masați globii oculari regulat cu acest remediu. Printre cei care îl recomandă se numără: Scena9, Decât o Revistă, Vice și Glamour. Ingredient odată nelipsit din laboratoarele synopsismedia.com și itseveryday.ro, a colaborat pe afișe, albume de artă, antologii b.d., reviste și manuale. În 2017 apare la editura Centrala UK primul ei volum de benzi desenate, Old Farts.
Online, o găsiți aici: www.vazelina.ro
Dan Michiu Dinescu – este ilustrator independent, trăiește și lucrează în București. Preocupat în mod continuu de experiment și producție, de efemeritatea culturii pop și de ocupanții OZN-urilor, a publicat în publicațiile ZI-NE, DOR, The C Word, HydraHead, A3-some, Alt Com, Great Snake, Split, Jah Less. Este parte a atelierului de serigrafie Triceps și uneori auto-publică cu ajutorul laboratorului de risografie Choriso Press.
Online, îl găsiți aici: www.michiuway.tumblr.com
Concept:
Andrada Roșu – este manager cultural. Principalele ingrediente din proiectele ei sunt: artă vizuală, comunitate și spațiu public. Ar vrea să trăiască într-un oraș în care toate spațiile publice să fie deschise pentru improvizație și experiment artistic.
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][vc_single_image image=”810″ add_caption=”yes” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][vc_single_image image=”809″ add_caption=”yes” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][vc_single_image image=”811″ add_caption=”yes” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][vc_single_image image=”813″ add_caption=”yes” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][vc_single_image image=”812″ add_caption=”yes” onclick=”link_image”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_tta_section][/vc_tta_tour][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]